I made this widget at MyFlashFetish.com.

Tuesday, December 13, 2011

Senior vs Junior

sejak aku masuk dunia KAMPUS ni , bru aku tau mcm ne ase jd JUNIOR n SENIOR..
mcm2 perangai aku tgk dlm 2 GENERASI ni..skunk aku ni dh PART 4 kire senior la jgak kan..
tp xd la aku ase mcm nk BAJET SENIOR sgt !!
i dunno y , aku benci giler dgn sorg senior ni.. like annoying abes doh !!
perlu ke SEPANJANG MASE nk meyebut diri ko uh senior??
menyampah doh...mcm ko sorg je senior yg ade kt UITM SEGAMAT ni kan???
mzti time ko junior , ko sll kna buli ngn senior kan??hahahahaha



pnah gak aku cube nk phm jd "SENIOR" mcm ko ni..MAYBE ko nk junior hormat ko kan??
aku ase xperlu kot nk jd "senior sgt" klu nk junior RESPECT ko..
yg msuk dlm ni pon sume dh besar2..aku ase setiap org patut respect dgn SUMEORG yg ade dlm kampus ni..NOT ONLY 4 SENIOR !!!lg pon umo ko ngn junior pon beza setahun dua je kot...perangai ko mgalahkan senior yg 10 thn beza jew...



dh2 la wey..siyezz doh kdg2 org mnyampah la dgn perangai ko yg bajet senior uh..SENIOR LEN xd plak nk wat perangai mcm ko ni pon..dorg COOL je..aku ase if ko COOL , mybe junior lg ske kot n xd la nk cr PASAL ngn ko..
btw,sorry if aku terkasar bahase n ade yg terase..aku tulis utk umum n xmaksudkan sesiapa..
I KNOW NO BODY PERFECT !!!
n aku BKN anti senior...:)

Sincerely
frezalicious.....

Annoying !!


aku xtau ape mslh FB mlm ni  xleh nk on plak...grrr...dh la ati tgh pns giler ni...i dunno y , arini satu ari ase mcm nk MAKAN ORG je keje..haish...btw,arini aku ase mcm aku ni xd kwn plak..sume dok BZ smpi dh xd sorg pon nk layan aku..TACING??of koz la..kwn punyer rmi pon,sorg xleh nk tlg..!#$^&%(^%#^# !!


siyezz aku geram thp ape ntah..yew aku tau xkan korg nk kna melekat ngn aku 24 jam kan??
tp aku cume minx tlg skit je kot..sumenyer MALAS...grrr...mmg aku bkn la dlm KATEGORI BFF korg but kdg2 nk gak aku ase aku ni wujud dlm kelompok korg yg rmi2 uh...xnk la duduk sorg2 je..


mls nk ckp lg..aku just tulis ape yg aku ase..if nk ckp aku ni mcm BUDAK KECIK..
i'm FINE !! DIS IS ME !! xnk pretend jd org len..
I'M SORRY if i really bad 4 u..

Thursday, December 1, 2011

just story...


NEW SEM just begin !!! huhu..yes,mule2 aku takot nk masuk sem bru ni..dh PART 4 pon still ase seram nk masuk..yela,aku xsepandai korg n xd la gempak mne nk MENGIRA pon..but now,dh seminggu pon berlalu n everything just fine for now n i hope just fine till end..
dh start sem bru ni, aku dh mls nk igt ape2 yg berlaku sem2 lps n cuti sem yg sgt teruk kali ni 4 me..
sem yg bru ni OF KOZ la aku jumpe JUNIOR yg bru kan..huhu..xsaba nk knal junior2 ni..
korg pon tau kan aku ske sgt layan JUNIOR2 ni..haha..
but its not for CINTA ok..


ckp psl cinta ni..its just a VIRUS yg dtg utk menyusahkan org n then pergi tinggalkan kesan yg truk..
but aku xckp yg sume CINTA ni xelok..
its just aku dh xsggp nk lalui lagi..
mgkin btol ckp mmbe aku..slagi ko xlupekan yg lme,ko xkan jumpe yg bru..
hanya yg rapat ngn aku je tau WHO DATS GUY..


aku tau kite jrg kontek..ko pon mcm BISKUT..kejap ade n kejap xd..
but seyezzly tmpt utk ko masih ade n blom ade peganti lg..
siyezz aku dh FOBIA utk cinta..
n korg pon jgn la slh aggp klu ade aku lepak ngn laki uh..
laju je ek bergosip..haha



pape pon sume dh terjadi n aku kna hadap..
just redha jew..
mungkin aku nk jd mcm org dulu2..

I WANNA COUPLE AFTER MARRIED !!!
huhu

luv u all <3
frezalicious

Monday, November 14, 2011

Pengalaman Shoot...



5 NOV 2011
TAMAN JAYA,PETALING JAYA
PHOTOSHOOT WIF
CAMERABOY PICTURES....

byk lagi pic yg akan di upload...:D

Wednesday, November 9, 2011

ikhlas untuk mu...

AKU ADALAH SEORANG MANUSIA YANG FOBIA UNTUK BERCINTA LAGI

AKU MASIH MENUNGGU KAU

 MMG TIADA YANG LAIN DAPAT MENGGANTIKAN TEMPAT KAU

DARI DULU HINGGA KINI...

HANYA AKU JE YANG TAU APE YANG AKU RASA DALAM HATI AKU INI

SETIAP YANG BERLAKU PASTI ADE HIKMAHNYA

Monday, October 24, 2011

cuti sem = Holiday time ...

bosan kan asyik post psl LOVE jew..haha..tukar topi plak ek..
skunk ni aku tgh CUTI SEM..nk tau ape aku wat?hahaha
oleh disebabkan cuti kali ni aku KERING KONTANG (xd duit)..so aku pon melepak kt umah jela..adelah jugak kuar g TIMES SQUARE jew...

cuti kali ni mcm AWESOME sikit koz mcm2 bnde berlaku..haha..aku mmg jrg on9 dh skunk..
xbermakna aku xon9 lgsg..OK,STOP NONSENSE...

cuti ni aku jd SURI RUMAH FULL TIME ea...igt anak dara xleh jd suri rumah kew??hahaha..
segala kerja kt umah uh aku yg wat..haish,leh kurus aku ni ..dok turun naik jew dlm umah..
tiap2 ari aku dh bgn pkol 6 pg nk anta ADIK TERSAYANG g skola.
driver pon aku jd gak..hahha..
then aku kna masak b4 adik aku balik..
kebulur dorg klu dh balik..hahaha..
time aku RELAX ble mlm jew..sbb mlm aku tukar SHIFT dgn mak aku plak..haha

xd la bosan sgt klu idop ni xd LAPTOP n XD DUIT sbnrnyer..

p/s:: now i am FINE n HAPPY..:D

Thursday, October 20, 2011

Hati ku Milik Mu ????

Di sisi mu Aku Terdiam Seribu Bahasa
Di hati ku Bergetar Sejuta Rasa
Namun Sukar Untuk Aku Meluahkan 
Aku Cinta Pada Mu

Nafas Ku Terhenti Bila Melihat Dirimu 
Terasa Pantas Degupan Jantungku
Mungkinkah Hatiku Milikmu Jua
Ku Sayang Pada Mu

Monday, October 17, 2011

TAKOT..

SOWIE kepada anyone yg xske or xselesa dgn post aku B4 ni..
aku dh buang dh pon..
perasaan aku TERSANGAT la MALU skunk ni..
xtau nk wtpe dh..as i say B4,aku lg selesa gune SILENT MOOD lg...
mgkin ade yg dh tau spe aku maksudkan dlm entry LOVE IN SILENT MOOD uh..
pndi je kang korg teka..haha..


aku takot sbnyrnyer..sbb aku xtau ape akn jd lepas ni..
aku xnk wat ape2 CONCLUSION sbb aku takot aku slh...
aku xnk wat kesilapan lg..cukup la pengalaman sblm ni..
SO,ape yg aku leh wat JUST WAITING FOR HIM..


aku xtau ape FEEDBACK ko..
so,aku pon SILENT la lagi..:D


P/S : I LOVE YOU...


Sunday, October 2, 2011

OH perasaan ....

OH GOD !!..
aku xtau npe malam ni aku ade mcm2 perasaan..malam ni perasaan aku bercampur baur..ade HAPPY n WORRIED..aku xtau nk luahkan kt spe sbb skunk ni sumeorg dh tido..kt blog ni la tmpt aku luahkan ape yg org xtau..ok !! AKU MMG DH JATUH ATI DGN KO !! tapi aku xtau cmne nk tunjuk sume uh kt ko..xkan aku plak nk mule dulu..malu seyh..aku takot klu aku BERTEPUK SEBELAH tangan jew..lgpon aku ni GURL n JUNIOR ko..xkan aku yg nk mulekan..

aku tau mungkin ko aggp aku kawan jew..n aku ase ko suke SUMONE else..OH GOD !! klu btol,mmg aku bertepuk sblh tgn jela selama ni..actually itu yg aku WORRIED sgt mlm ni..aku takot kehilangan ko..lepas aku bace ape yg ko tulis,aku tros jd RISAU sgt2..padahal lepas mkn td aku punyer la HAPPY xhengat dunia..apsal la aku bace ape yg ko tulis uh..siyezz wat aku xd MOOD nk smbg stdy LAW ni..haish..perasaan2 !!..
aku mmg selalu STALKER ape yg ko tulis.tapi aku xtau la ko bce ape yg aku tulis ke x..

~~> wey,ko yg kt sne uh, 
aku mmg dh TERSUKE kt ko doh..aku sll ambil tahu ape ko wat..xkan ko xperasan lg yg aku ni ade HATI kt ko..dlm INBOX aku penuh dgn msg ko,wlupon kite ni jrg kontek sbb selalu jumpe..aku ni pompuan kot..mmg cair la setiap PERLAKUAN ko selama ni kt aku..aku xtau la ko buat mcm tu kt sume pompuan or x..ARGHH !! annoyingnyer perasaan mcm ni..wat ati aku  TAK TENTERAM..

aku nk jd pompuan yg ko citer uh..ko sgt la SWEET..ape perlu aku buat skunk..??
I JUST NEED TING +VE selagi ko xkate pape..
I WILL WAITING FOR YOU..


if ONE DAY,
KO BUKAN MILIK AKU,AKU REDHA...
AS LONG AS KO HAPPY,AKU PON HAPPY...
TAPI KO TETAP AKAN JADI IMPIAN AKU SEUMUR IDOP...

Saturday, October 1, 2011

LOVE in silent mood



akhir2 ni byk aku bce post psl cinte kt blog yg aku FOLLOW...aku nk kongsi tapi aku sndiri tgh SINGLE..haha..xpela..aku pon tgh ade mood nk story skit ni psl LOVE IN SILENT MOOD..mengikut pengalaman aku la kan,aku ni klu ske kt org mmg aku xkan bgtau SI DIE n org len..mgkin org yg rapat ngn aku jew tau..haha..smpi skunk aku still dlm MOOD mcm ni..xreti nk EXPRESS FEELING kt org..

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
             sgt pelik bile di igt kan balik..dulu aku benci giler dgn KO sbb ko ni sombong..xreti nk tgur org lgsg..aku punyer la bwt lawak pon,ko setakat SENYUM SINIS jew..tapi bile ade satu saat ni,ko tegur aku time sumeorg tgh BZ..aku jadi TERKEDU sekejap..mgkin sbb suara ko dalam kategori COMEL la jugak..lepas jew dr peristiwa aritu,kite tros kontek smpi skunk..

         aku xtau ape STATUS ko skunk..tapi aku mmg dh TERSUKE kt ko..gaya ko sgt la STYLO tapi xOVER..aku ske bile time kite lepak2 mkn..lg2 time bulan PUASA..aku xkan lupe sume bnde yg ko buat kt aku sepanjang bulan uh..klu time cuti n tgh FREE mzti kite rajin kontek..aku ske bile tgk msg ko yg masuk..:D
lepas ni aku mzti RINDU ko klu ko belajar jauh2..

       aku ase sgt SELESA bile lepak n borak ngn ko..perangai ko pon sgt la SWEET..aku ske tgk cara ko layan pompuan ..ko sgt HORMAT kepada kaum pompuan ni..jarang la nk cr laki mcm tu zaman skunk ni..aku tau ko xkan tau yg aku ni TERSUKE kt ko sbb aku xpna bgtau sesape pon..n aku xnk ko tau..sbb aku MALU..aku cume takot klu satu saat kite xkan JUMPE LAGI,mgkin aku akn ase kehilngan ko sgt2..aku arap kite akan berkawan smpi bile2..

* klu suatu saat aku xd khabar berita utk ko,itu xbermaksud aku xnk kawan ngn ko lagi..aku cume nk beri ruang ko berbahagia dgn org lain..aku xnk SPOILKAN kebahagian yg ko tgh alami..
bialah aku sorg jew tau perasaan aku terhadap ko..

bile sumone dh jatuh hati kat anda...


‎1] Orang yang mencintai kamu tidak pernah mampu memberikan ALASAN kenapa dia mencintai kamu.Yang dia tahu di hati dan matanya hanya ada kamu satu-satunya.

2] Walaupun kamu sudah memiliki teman istimewa atau kekasih,dia tidak perduli!Baginya yang penting kamu bahagia dan kamu tetap MENJADI IMPIANNYA.

3] Orang yang mencintai kamu selalu MENERIMA kamu apa adanya,di hati dan matanya kamu selalu yang tercantik walaupun mungkin kamu merasa berat badan kamu sudah bertambah.

4] Orang yang mencintai kamu selalu INGIN TAHU tentang apa saja yang kamu lalui sepanjang hari ini,dia ingin tahu kegiatan kamu.

5] Orang yang mencintai kamu akan mengirimkan SMS seperti ‘Selamat Pagi’,’Selamat Hari Minggu’, ‘Selamat Tidur’, ‘Take Care’, dan lain-lain lagi,walaupun kamu tidak membalas SMS-nya,kerana dengan kiriman SMS itulah dia menyatakan cintanya, menyatakan dalam cara yang berbeza,bukan “aku CINTA padamu”, tapi berselindung ayat selain kata cinta itu.

6] Jika kamu menyambut hari tahun dan kamu tidak mengundangnya ke majlis yang kamu adakan,setidak-tidaknya dia akan menelefon untuk mengucapkan selamat atau mengirim SMS.

7] Orang yang mencintai kamu akan selalu mengingat setiap kejadian yang dia lalui bersama kamu,bahkan mungkin kejadian yang kamu sendiri sudah melupakannya,kerana saat itu ialah sesuatu yang berharga untuknya.Dan saat itu, matanya pasti berkaca. kerana saat bersamamu itu tidak bisa berulang selalu.

8] Orang yang mencintai kamu selalu mengingati setiap kata-kata yang kamu ucapkan,bahkan mungkin kata-kata yang kamu sendiri lupa pernah mengungkapkannya kerana dia menyematkan kata-kata mu di hatinya,berapa banyak kata-kata penuh harapan yang kau tuturkan padanya dan akhirnya kau musnahkan?pasti kau lupa tetapi bukan orang yang mencintai kamu.

9] Orang yang mencintai kamu akan belajar menggemari lagu-lagu kegemaran kamu,bahkan mungkin meminjam CD milik kamu kerana dia ingin tahu apa kegemaran kamu–kesukaan kamu kesukaannya juga,walaupun sukar meminati kesukaan kamu tapi akhirnya da berjaya.

10] Kalau kali terakhir kalian bertemu kamu mungkin sedang selesema atau batuk-batuk,dia akan sentiasa mengirim SMS atau menelefon untuk bertanya keadaan kamu–kerana dia bimbangkan tentang kamu,peduli tentang kamu.

11] Jika kamu mengatakan akan menghadapi ujian,dia akan tanyakan bila ujian itu berlangsung,dan saat harinya tiba dia akan mengirimkan SMS ‘good luck’ untuk memberi semangat kepada kamu.

12] Orang yang mencintai kamu akan memberikan suatu barang miliknya yang mungkin buat kamu itu ialah sesuatu yang biasa,tetapi baginya barang itu sangat istimewa.

13] Orang yang mencintai kamu akan terdiam sesaat,ketika sedang bercakap di telefon dengan kamu,sehingga kamu menjadi bingung.Sebenarnya saat itu dia merasa sangat gugup kerana kamu telah menggegarkan dunianya.

14] Orang yang mencintai kamu selalu ingin berada di dekat kamu dan ingin menghabiskan hari-harinya hanya dengan kamu.

15] Jika suatu saat kamu harus pindah ke daerah lain,dia akan sentiasa memberikan nasihat agar kamu waspada dengan persekitaran yang boleh membawa pengaruh buruk kepada kamu.dan jauh dihatinya dia benar-benar takut kehilangan kamu,pernah dengar ‘jauh dimata,jauh dihati?’

16] Orang yang mencintai kamu bertindak lebih seperti saudara daripada seperti seorang kekasih.

17] Orang yang mencintai kamu sering melakukan hal-hal yang SENGAL seperti menelefon kamu 100 kali dalam masa sehari.Atau mengejutkan kamu di tengah malam dengan mengirim SMS.Sebenarnya ketika itu dia sedang memikirkan kamu.

18] Orang yang mencintai kamu kadang-kadang merindukan kamu dan melakukan hal-hal yang membuat kamu pening kepala.Namun ketika kamu mengatakan tindakannya itu membuat kamu terganggu dia akan minta maaf dan tak akan melakukannya lagi.

19] Jika kamu memintanya untuk mengajarimu sesuatu maka ia akan dgn sabar walaupun kamu mungkin orang yang terbodoh di dunia!.bahkan dia begitu gembira kerana dapat membantu kamu.dia tidak pernah mengelak dari menunaikan permintaan kamu walau sesukar mana permintaan mu.

20.Kalau kamu melihat handphone-nya maka nama kamu akan menghiasi sebahagian besar INBOX-nya. Dia masih menyimpan SMS-SMS dari kamu walaupun ia kamu kirim berbulan-bulan atau bertahun-tahun yang lalu. Dia juga menyimpan surat-surat kamu di tempat khas dan segala pemberian kamu menjadi benda-benda berharga buatnya.

21] Dan jika kamu cuba menjauhkan diri daripadanya atau memberi reaksi menolaknya,dia akan menyedarinya dan menghilang dari kehidupan kamu,walaupun hal itu membunuh hatinya.

22] Jika suatu saat kamu merindukannya dan ingin memberinya kesempatan dia akan ada menunggu kamu kerana sebenarnya dia tak pernah mencari orang lain.Dia sentiasa menunggu kamu.

23] Orang yang begitu mencintaimu,tidak pernah memaksa kamu memberinya sebab dan alasan,walaupun hatinya meronta ingin mengetahui, kerana dia tidak mahu kamu terbeban dengan karenahnya.saat kau pinta dia berlalu,dia pergi tanpa menyalahkan kamu,kerana dia benar-benar mengerti apa itu cinta.

Monday, September 12, 2011

eh siallah puihhh!!!!

hoi jantan!!
ko igt aku ape nk kcu idop ko lg??ko dh xd makna la dlm idop aku lg..yew..mungkin dulu aku silap..tapi aku ni tau la nk blaja dr kesilapan..xd makna aku nk stalker bagai page ko lg..pastu ko nk tuduh aku punca korg putus??HOI JANTAN!!jumpe pon xla dgn GF ko uh..OPSSS,EX ko uh!!!terserempak pon xd wey..xberasas langsung tuduhan ko..ko mmg suke tuduh melulu je kan..ko suh aku pkir ape aku wat??yew yg dulu uh mmg slh aku..lepas ko tegur aku,xd kuasa aku nk kcu idop ko lg la!!buang mase wey aku nk stalker ko yg xd bg aku untung pon..
lg satu,ko mmg xknal aku lg..spe jd frenz aku kt fb sumeorg tau aku ni KAKI LIKE STATUS ORG..ape mslh ko nk terase aku stalker ko??hello brother,status lu uh kua kt home aku bkn aku yg tergedik2 nk g tgk kt page ko..wey!!klu ko xnk aku like sume status ko bek ko BUANG JEW BUTANG LIKE uh !!klu x pon hide dr aku tgk status ko..aku pon xhadap la nk bace status ko..

Wednesday, September 7, 2011

~~tolong doakan ati aku tenang dan dapat menempuh semua dugaan yang datang pada aku sekarang ni~~

~~aku mintak maaf sgt3 pada semua kawan2 aku  terutama dak kelas sbb aku byk sshkan korg..aku xtau knp aku dh berubah sejauh ni~~

IM REALLY SORRY ABT ALL OF DIS !!!
SALAM AIDILFITRI KEPADA SEMUA  WARGA BLOGGER..

raya utk tahun ni agk suram n xsemeriah raya sebelom ni..aku xtau knp aku xd ase lgsg mood nk raya smpi pic raya pon aku xd..agk pelik kan??klu x setiap event aku nk tgkp gamba..mmbe aku pon dok tnyer mne pic raya aku..maaf la kawan2,ade tapi bkn pd aku..aku tggu cousin aku TAG kt FB..huhu..

ni aku punyer sambutan raya..HOPE korg punyer sambutan raya xsesuram raya aku ea..

Saturday, August 20, 2011

to all lelaki :: jgn jadi cmni ea dear..

TO ALL LELAKI kt luar sne..bce la link ni ea..
 

mana mak???!!


Jam 6.30 petang.
Mak  berdiri di depan pintu. Wajah Mak kelihatan resah. Mak tunggu adik bungsu balik dari sekolah agama.
Ayah baru balik dari sawah.
Ayah tanya Mak, “Along mana?’
Mak jawab, “ Ada  di dapur tolong siapkan makan.”
Ayah tanya Mak lagi,” Angah mana?”
Mak jawab, “Angah mandi, baru balik main bola.”
Ayah tanya Mak, “Ateh mana?”
Mak jawab, “Ateh, Kak Cik tengok tv dengan Alang di dalam?”
Ayah tanya lagi, “Adik dah balik?”
Mak jawab, “Belum. Patutnya dah balik. Basikal adik rosak kot. Kejap lagi kalau tak balik juga jom kita pergi cari Adik.”
Mak jawab soalan ayah penuh yakin. Tiap-tiap hari ayah tanya soalan yang sama. Mak jawab penuh perhatian. Mak ambil berat di mana anak-anak Mak dan bagaimana keadaan anak-anak Mak setiap masa dan setiap ketika.
Dua puluh tahun kemudian,

Jam 6.30 petang

Ayah balik ke rumah. Baju ayah  basah. Hujan turun sejak tengahari.

Ayah tanya Along, “Mana Mak?”

Along sedang membelek-belek baju barunya.  Along jawab, “Tak tahu.”

Ayah tanya Angah, “Mana Mak?”

Angah  menonton tv.  Angah jawab, “Mana Angah tahu.”
Ayah tanya Ateh, “Mana Mak?”

Ayah menunggu lama jawapan dari Ateh  yang  asyik membaca majalah.


Ayah tanya Ateh lagi, "Mana Mak?"

Ateh  menjawab, “Entah.”


Ateh terus membaca majalah tanpa menoleh kepada Ayah.

Ayah tanya Alang, “Mana Mak?”
Alang tidak jawab. Alang hanya mengoncang bahu tanda tidak tahu.

Ayah tidak mahu tanya Kak Cik dan Adik yang sedang melayan facebook. Ayah tahu yang Ayah tidak akan dapat jawapan yang ayah  mahu.


Tidak ada siapa tahu di mana Mak. Tidak ada siapa merasa ingin tahu di mana Mak. Mata dan hati anak-anak Mak tidak pada Mak. Hanya mata dan hati Ayah yang mencari-cari di mana Mak.

Tidak ada anak-anak Mak yang tahu setiap kali ayah  bertanya, "Mana Mak?"

Tiba-tiba adik bungsu bersuara, “Mak ni dah senja-senja pun merayap lagi. Tak reti nak balik!!”
Tersentap hati Ayah mendengar  kata-kata Adik.

Dulu anak-anak Mak akan berlari mendakap Mak apabila balik dari sekolah. Mereka akan tanya "Mana Mak?" apabila Mak tidak menunggu mereka di depan pintu.

Mereka akan tanya, "Mana Mak." Apabila dapat nomor 1 atau kaki melecet main bola di padang  sekolah.  Mak  resah apabila anak-anak Mak lambat balik. Mak  mahu tahu di mana semua anak-anaknya berada setiap waktu dan setiap ketika.

Sekarang anak-anak sudah besar. Sudah lama anak-anak Mak tidak bertanya 'Mana Mak?"


Semakin anak-anak  Mak besar, soalan "Mana Mak?" semakin hilang dari bibir anak-anak Mak .
Ayah berdiri di depan pintu menunggu Mak. Ayah resah menunggu Mak kerana sudah senja sebegini Mak masih belum balik. Ayah risau kerana sejak akhir-akhir ini Mak selalu mengadu sakit lutut.

Dari jauh kelihatan sosok Mak berjalan  memakai payung yang sudah uzur. Besi-besi payung tercacak keluar dari kainnya. Hujan masih belum berhenti. Mak menjinjit dua bungkusan plastik. Sudah kebiasaan  bagi Mak, Mak akan bawa sesuatu untuk anak-anak Mak apabila pulang dari berjalan. 

Sampai di halaman rumah Mak berhenti di depan deretan kereta anak-anak Mak. Mak buangkan daun-daun yang mengotori kereta anak-anak Mak. Mak usap bahagian depan kereta Ateh perlahan-lahan. Mak rasakan seperti mengusap kepala Ateh waktu Ateh kecil. Mak senyum. Kedua bibir Mak diketap repat. Senyum tertahan, hanya Ayah yang faham. Sekarang Mak tidak dapat lagi merasa mengusap kepala anak-anak seperti masa anak-anak Mak kecil dulu. Mereka sudah besar. Mak takut anak Mak akan menepis tangan Mak kalau Mak  lakukannya.


Lima buah kereta milik anak-anak Mak berdiri megah. Kereta Ateh paling gah. Mak tidak tahu pun apa kehebatan kereta Ateh itu. Mak cuma suka warnanya. Kereta warna merah bata, warna kesukaan Mak. Mak belum merasa naik kereta anak Mak yang ini.
Baju mak basah kena hujan. Ayah tutupkan payung mak. Mak bagi salam. Salam Mak tidak berjawab. Terketar-ketar lutut Mak melangkah anak tangga. Ayah pimpin Mak masuk ke rumah. Lutut Mak sakit lagi.

Mak letakkan  bungkusan di atas meja. Sebungkus rebung dan sebungkus  kueh koci pemberian Mak Uda untuk anak-anak Mak. Mak Uda tahu anak-anak Mak suka makan kueh koci dan Mak malu untuk meminta untuk bawa balik. Namun raut wajah Mak sudah cukup membuat Mak Uda  faham.

Semasa menerima bungkusan kueh koci dari Mak Uda tadi, Mak  sempat berkata kepada Mak Uda, "Wah berebutlah budak-budak tu nanti nampak kueh koci kamu ni."  

Sekurang-kurangnya itulah bayangan Mak. Mak bayangkan anak-anak Mak sedang gembira menikmati kueh koci sebagimana masa anak-anak Mak kecil dulu. Mereka berebut dan Mak jadi hakim pembuat keputusan muktamat. Sering kali Mak akan beri bahagian Mak supaya anak-anak Mak puas makan. Bayangan itu sering singgah di kepala Mak.

Ayah suruh Mak tukar baju yang basah itu. Mak akur.

Selepas Mak tukar baju, Ayah iring Mak ke dapur.  Mak ajak anak-anak Mak makan kueh koci. Tidak seorang pun yang menoleh kepada Mak. Mata dan hati anak-anak Mak sudah bukan pada Mak lagi.

Mak hanya tunduk, akur dengan keadaan.

Ayah tahu Mak sudah tidak boleh mengharapkan anak-anak melompat-lompat gembira  dan  berlari mendakapnya seperti dulu.


Ayah temankan Mak makan. Mak menyuap nasi perlahan-lahan, masih mengharapkan anak-anak Mak akan makan bersama. Setiap hari Mak berharap begitu. Hanya Ayah yang duduk bersama Mak di meja makan  setiap malam.

Ayah tahu Mak penat sebab berjalan jauh. Siang tadi Mak pergi ke rumah Mak Uda di kampung seberang untuk mencari rebung. Mak hendak  masak rebung masak lemak cili api dengan ikan masin kesukaan anak-anak Mak.
Ayah tanya Mak kenapa Mak tidak telepon suruh anak-anak jemput. Mak jawab, "Saya dah suruh Uda telepon budak-budak ni tadi. Tapi Uda kata semua tak  berangkat."

Mak  minta Mak Uda telepon anak-anak yang Mak tidak boleh berjalan  balik sebab hujan. Lutut Mak akan sakit kalau sejuk. Ada sedikit harapan di hati Mak agar salah seorang anak Mak akan menjemput Mak dengan kereta.  Mak teringin kalau Ateh yang datang menjemput Mak dengan kereta barunya. Tidak ada siapa yang datang jemput Mak.


Mak tahu anak-anak mak tidak sedar telepon berbunyi. Mak  ingat kata-kata ayah , “Kita tak usah susahkan anak-anak. Selagi kita mampu kita buat saja sendiri apa-apa pun.  Mereka ada kehidupan masing-masing. Tak p ayah  sedih-sedih. Maafkan sajalah anak-anak kita. Tak apalah kalau tak merasa  menaiki kereta mereka sekarang. Nanti kalau kita mati kita masih ada peluang  merasa anak-anak   mengangkat kita kat bahu mereka.”
Mak faham buah hati Mak semua sudah besar. Along dan Angah sudah beristeri. Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik masing-masing sudah punya buah hati sendiri yang sudah mengambil tempat Mak di hati anak-anak Mak.

Pada suapan terakhir, setitik air mata Mak jatuh ke pinggan.


Kueh koci masih belum diusik oleh anak-anak Mak.

Beberapa tahun kemudian

Mak Uda tanya  Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik, “Mana mak?”.

Hanya Adik yang jawab, “Mak dah tak ada.”
Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik tidak sempat melihat Mak waktu Mak sakit.

Kini Mak sudah berada di sisi Tuhannya bukan di sisi anak-anak Mak lagi.


Dalam isakan tangis, Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik menerpa kubur Mak.  Hanya batu nisan yang berdiri terpacak. Batu nisan Mak tidak boleh bersuara. Batu nisan tidak ada tangan macam tangan Mak yang selalu memeluk erat anak-anaknya apabila anak-anak datang menerpa  Mak semasa anak-anak Mak kecil dulu.
Mak pergi semasa Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik berada jauh di bandar. Kata Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik mereka tidak dengar handphone berbunyi semasa ayah  telepon untuk beritahu mak sakit tenat.


Mak faham, mata dan telinga anak-anak Mak adalah untuk orang lain bukan untuk Mak.

Hati anak-anak Mak bukan milik Mak lagi. Hanya hati Mak yang tidak pernah diberikan kepada sesiapa, hanya untuk anak-anak Mak..

Mak tidak sempat merasa diangkat di atas bahu anak-anak Mak. Hanya bahu ayah yang sempat mengangkat jenazah Mak dalam hujan renyai.

Ayah sedih sebab tiada lagi suara Mak yang akan menjawab soalan Ayah,

"Mana Along?" , "Mana Angah?", "Mana Ateh?", "Mana Alang?", "Mana Kak Cik?" atau "Mana Adik?".  Hanya Mak saja yang rajin menjawab soalan ayah  itu dan jawapan Mak memang tidak pernah silap. Mak sentiasa yakin dengan jawapannya sebab mak ambil tahu di mana anak-anaknya berada pada setiap waktu dan setiap ketika. Anak-anak Mak sentiasa di hati Mak tetapi hati anak-anak Mak ada orang lain yang mengisinya.
Ayah sedih. Di tepi kubur Mak, Ayah bermonolog sendiri, "Mulai hari ini  tidak perlu bertanya lagi kepada Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik , "Mana mak?" "

Kereta merah Ateh bergerak perlahan membawa Ayah pulang. Along, Angah, Alang dan Adik mengikut dari belakang. Hati ayah  hancur teringat hajat Mak untuk naik kereta merah Ateh tidak kesampaian. Ayah terbayang kata-kata Mak malam itu, "Cantiknya kereta Ateh, kan Bang? Besok-besok Ateh bawalah kita jalan-jalan kat Kuala  Lumpur tu. Saya akan buat kueh koci buat bekal."

"Ayah, ayah ....bangun." Suara Ateh memanggil ayah . Ayah pengsan sewaktu turun dari kereta Ateh..

Terketar-ketar ayah bersuara, "Mana Mak?"   


Ayah  tidak mampu berhenti menanya soalan itu. Sudah 10 tahun Mak pergi namun soalan "Mana Mak?"  masih sering keluar dari mulut Ayah sehingga ke akhir usia.

Sebuah cerita pendek buat tatapan anak-anak yang kadang-kadang lupa perasaan ibu. Kata orang hidup seorang ibu waktu muda dilambung resah, apabila tua dilambung rasa. Kata Rasulullah saw. ibu 3 kali lebih utama dari ayah . Bayangkanlah berapa kali ibu lebih utama dari isteri, pekerjaan dan anak-anak sebenarnyaSolat sunat pun Allah suruh berhenti apabila ibu memanggil. Berapa kerapkah kita membiarkan deringan telepon panggilan dari ibu tanpa berjawab?

p/s fromm facebook..

Tuesday, August 16, 2011

dh tueeeeee


14 august 2011 yg sangat bermakna..
yeay !! aku dh 19 tahun..

Friday, August 12, 2011

DINNER accountancy uitm segamat...

tanggal 25 JULAI aritu kos aku ni bwat dinner..nek2 cuti MIDSEM tros ade dinner..n dinner kiteorg ni lah dinner kos pling awl di buat utk sem ni..hhihi..TEMA - CHINESE STYLE..tapi klu korg tgk ape aku pki jgn gelak plak tau..aku sekeh sorg2 kang..haha..
USHA2 LA GUMBA TIME DINNER NI....


ACCOUNTING APPRECIATION NIGHT..
hanye utk student account jew..:D


ni la yg aku pki time dinner uh..
haha..aku tau aku dh salah TEMA..jgn nk dok gelak ek..
TAPI klu korg tgk pic bwh aku ase aku xsalah kot...


sbb xrmi yg pki pakaian yg ikot tema
ssh la nk cari bj tema CHINESE STYLE ni..


dorg rmi pki bj wane MERAH ajela..
MERAH kan wane ONG utk cine..:D


KHALIS ni btol2 ikot tema..chantik kan baju die??

:::MENU DINNER:::


NASI GORENG CINA..
 

AYAM PERCIK/GOLEK..


CENDERAHATI..
gule2 n kipas...


mmbe2 di meja aku..
KIRI::SARAH,MIMI,EMA n ATEN...
ade lagi sorg tapi xd dlm ni...NAJLAA..


wah !!!
DIVA plak aku ni...:D


 mmbe SKOLA kuh..
FAZ,AKU,URFAH,ZAK..


chantik x chantik aku xkesah janji aku puas n CONFIDENT dgn ape yg aku pki setiap ari..
korg nk GELAKkan aku...KESAH PLAK AKU KAN..hihi....

performing arts club-BUSKING

kepada korg yg xtau lagi,PERFORMING ARTS CLUB (PAC) ni sebuah kelab kesenian dan kebudayaan kt kampus aku ni..aku join kelab ni dr aku PART 1 lg..nmpk x kesetiaan aku kt kelab ni..haha..kelab ni ade 4 DEPARTMENT..BACKSTAGE,THEATER,DANCE n MUZIK..aku join teater je..wlupon sblm ni aku DANCER tapi kali ni aku nk siyezz dlm teater plak la...

back to topic - BUSKING..amende itu busking??xkan xtau kot..alahhai..busking ni ala2 org men muzik sempoi2 kt tmpt2 terbuka..every sem PAC ni akan busking setiap MALAM SABTU n AHAD..kdg2 malam ISNIN..budak2 muzik ni akan berbusking kt salah satu tempat makan dalam kampus ni yg di beri nama UPTOWN SEKTOR C..korg igt KL jew ade uptown..dlm UITM SEGAMAT pon ade tau tapi jual MAKANAN jela..dh nme pon tmpt mknn xkan jual baju lak kan??haha
ni aku jamahkan korg ngn beberapa GAMBO mereka berbusking..aku tukang tgk jew..SORE xsedap nk berbusking ni..haha











wlupon tempat xseberapa gah tapi persembahan tetap MANTOP tau..jgn men2,sore dorg ni klu dh nyanyi MEREMANG BULU ROMA korg...dgn bulu ketiak skali tercabut kot..hahha

BOLA !!!!

ha...igt pompuan cam aku ni xtgk bola kew??klu boleh setiap perlawanan aku nk g tgk live..tapi idop sbg student ni korg phm2 la ea,mmg xsempat la nk g tgk live..hihi..sbnrnyer aku nk citer skit pengalaman aku menonton perlawanan bola antara MALAYSIA vs SINGAPORE 28 julai aritu..ha..jgn nk dok gelak ek..aku tau agk dh lme dh citer ni n aku bru nk post skunk...haha....xsempat nk berbelog la aritu..pape pon aku tetap nk cite gak..haha

aku nk kongsi citer skit,sblm ni klu aku nk tgk BOLA kt UITM SEGAMAT ni mmg ssh la sbb TV kt kolej pompuan ni xd channel bola..TAPI sejak adenyer NR CAFE ni senang la kiteorg nk tgk bola kt cni..dh macam tgk kt mamak dh..tapi aku ase lgi best dr mamak kot sbb sume yg dtg ctu tgk bola sume student..haha..
suasana mmg agk riuh lagi2 bile time nk GOL n time singapore BERDRAMA...hahaha..sumpah lawak..ade yg bergendag sana sni..xpna lagi la aku tgk bola semeriah uh..klu korg nk tau meriah ke x...penuh ke x NR CAFE ni,korg tgk sndiri la PIC yg sempat aku tangkap..


aku gerak ngn mmbe aku ni ke NR CAFE uh la..
dr kiri TASHA,CHE AI n AKU...
asl aku cam gemok lak ni??errrr...


korg nmpk 2 laki yg depan ni..dorg ni mnyibuk kt meja kami...haha..gurau jew
kiri uh EMI...kanan uh KAT....
adk n abg pgglan dorg..:D


aku sempat berONLINE smbil tgk bola ni..
mmg kejap2 update STATUS FB jew..:D


aku dh ckp dh tempat ni mmg penuh aritu..ni baru bahagian luar..
xtgk lagi bahagian dalam (BERAIRCOND )
FULL abes....

EH !!
hampir aku terlupa wlupon dh 12 ari berlalu..aku ni mmg lambat skitkan..haha
SELAMAT MENYAMBUT BULAN RAMADHAN AL MUBARAK DENGAN BAHAGIA EK SUME..:D

Saturday, July 23, 2011

hepy bezday !!


arini bezday mamat ats ni..nama die MOHD IZWAN BIN AHMAD...wey,btol kan aku eja nme ko??hahaha...mamat ni aku knal time aku TUSYEN waktu FORM 4 kot..die dok puchong klu aku xsilap la..korg klu nk berkawan ngn die kne tahan skit la sbb mulut die kasar nk mampos..kesian btol spe jadi GF die..ahhaha..kna tahan maki seyh..

ckup2 la aku kutuk die kt sni...jgn marah ek wan..hihi

WEY2,aku nk ucap kan HAPPY BEZDAY kt ko..umo ko ni makin meningkat,so pemikiran ko tu pon bia la selaras ngn umo ko ek..sowie xd adiah..POST ni jela sbg adiah aku utk ko..:D
glamor skit ko kt blog aku ni..haha..
lg satu ko jadi la diri ko ni smpi ble2 ek sbb ko sorg jela spesis yg cmni pna aku jmpe...xd yg len punyo...bak kate org putih ONE IN A MILLION la ko ni...haha
sowie klu ade aku terkasar ayat skit kt ats ni tapi xkan ko tacing kan??ko pon ati keras jew..hahaha,,



HAPPY BEZDAY IZWAN !!!

P/S sowie aku curi pic ko..:D
jgn mrh...

Wednesday, July 20, 2011

hangout TIMEZZZZ....

arini aku hangout dgn mmbe kampus aku,twinz n mmbe baru..
wlupon agk penat perjalanan smpi kaki si LANI ni melecet tapi kami have fun sgt..
aku xmmpu nk cerita byk sbb terlampau penat..hehehe..
korg TONTON la pic ni sume k..:D


wlupon aku ni LANGSUNG xlayan harry potter ni tapi sbb kan majoriti dieorg ni nk tgk n aku pon tgk la jgak..xnk aku jalan sorg2..smpi ttido aku tgk citer ni..sumpah aku xminat..hahahaha
maap la ek korg sbb aku ttido dlm wayang td..heeee..


sempat lagi aku posing kt slh satu kedai ni..haha..dh mcm kt umah dh aku tgk kedai uh..sbb uh aku xcited..
maap klu over posing..:D


ni la mmbe yg hangout td...
dari kiri anem,zakirah,iqa (my TWINZZ) n lani..


ni la jadi klu kaki posing jmpe kamera..hahaha
luv u gurlzz..


yg kiri skali uh kwn baru aku..
nama mmg sme ngn aku..ANEM=HANIM..
mmg leh jadi geng..<3



ZAKIRAH N LANI..
aku xleh lupe btol citer lani..hahahha
bkn sll kan lani???hihi


dis is ME..


dis is MY TWINZZZ...

 ok..i'm DONE..
OFFLINE now..

thx for reading..<3

Wednesday, July 13, 2011

rindu ko kawan..

wey,aku rindu giler kt ko..hari ni aku xtido pon sbb aku TER'STALK' sume psl ko..sowie ek..xsengaja pon..lepas nengok sume..ttibe aku ase rindu kt ko..rindu kot nk lepak ngn ko..haish..skunk dh xleh dh nk lepak cm dlu sbb ko dh ade gf..nty ape pula gf ko ckp asyik lepak ngn aku jew..tapi siyezz aku rindu time mule2 knal ngn ko..tiap2 ari kontek..skunk ko jrg dh kontek aku..aku phm..ko mzti nk save kredit nk kol awek kan..ko tu mmg la kedekut tapi xkan ngn gf ko pon nk kire kan??hahaha..ptg tadi ko ade kol aku..sumpah aku hapy giler..terubat sikit SAKIT aku ni..lepas ni spe nk ajar aku men guitar??hmmm..ko ni pon satu,cpt sgt berubah..kan aku dh rindu tahap gaban dh ni..xpela..JANJI KO BAHAGIA...

Friday, July 8, 2011

MODEL???

asl aku letak tanda soal dekat tajok ats ni???klu aku ckp ade org ckp aku cam model konpem2 la korg gelakkan??hahaha..aku sndiri pon nk tergelak..ni sume gara2 aku chat ngn SUMONE mlm td..tgh2 IM kt FACEBOOK dengan die..ttibe tnyer aku "awk mmg model kew??"     aku dh pelik jap..celah mne plak die nmpk aku ni cam MODEL kan??dh la tggi xckup kan..:D

then aku tnyer knp die ckp cmtu..die ckp aku punyer DRESSUP cam model..hahhaa..aku xtau la celah mne kan..aku pon xplain la mcm2 ngn die..tapi die tetap gak nk cakap aku ni MODEL..ske ati awk la..sy xkesah cume kdg2 uh ase xsesuai lgsg GELARAN MODEL uh dgn sy..:D  yg pasti awk mmg ikhlas ckp cmtu kt sy..xmcm org len yg nk jatuh kan sy..

ayat awk la..hihihi


 btw,thx ea awk sbb puji sy smpi cmtu skali..siyez sy terharu n APPRECIATE sgt3..ha..

aku nk tnyer pendapat korg yg sll nmpk aku ni,over sgt ke aku dressup nk g kelas smpi die ckp cmtu??hehhehee..